Ganesha-festival

I elva dagar har det nu varit Ganesha-festival i Mumbai. Det är den största festivalen här i delstaten och det är guden Ganeshas födelsedag som firas. Ganesha är guden som enligt legenden fick sitt huvud avhugget av sin far och istället fick ett elefanthuvud när pappan upptäckte sitt misstag. Ganesha sägs ta bort hinder, han är visdomens gud och beskyddare av litteratur, konst och vetenskap. Han är också äktenskapets gud och är därför alltid närvarande vid hinduiska bröllop.


Den här tiden på året så firas det ordentligt i Mumbai till Ganeshas lov. I alla tempel såväl som hem har man en Ganesha, eller Ganpati, som man tillber och offrar till. Han får blommor, godsaker, rökelse m.m.. Efter 1,5 dag eller 3, 5, 7, 9 eller 11 dagar så bär man i procession sin Ganesha till havet (eller annat vatten) för nedsänkning. Detta sägs ge lycka och välgång.

Redan första veckan när vi var här tog Anand med oss till Ganesha-verkstan, där de riktigt stora Ganeshorna var under tillverkning. De är gjorda i lera och sen målade och utsmyckade på indiskt manér. Väldigt kitshigt enligt vårt västerländska tycke, men vackert här i Indien. Det läggs väldigt mycket tid och omtanke på att få Ganeshorna så fina som möjligt. De stora Ganeshorna placeras sedan ut i olika tempel, både fasta och mer temporära som byggs upp i en barack eller under en pressening under festivalen.









Ganeshas bästa kompis är en råtta, så han finns ofta med vid hans sida.


Den 25/8 inleddes festivalen i år och sen dess har vi vant oss vid festival-ljuden varje kväll. Det är trummor, musik och sång. Många indiska skolor har haft skollov och våra chaufförer har entusiastiskt  berättat om glädjen i denna festival. Sebastian var med sin klass på besök i ett tempel häromdagen för att ta del av traditionen.

Så ikväll kulminerar festivalen och alla Ganeshor som inte redan blivit sänkta i vatten skall nu doppas. Alla stränder i Mumbai fylls med folk som firar och hela havet blir fullt med ler-ganeshor. Vi ville ju gärna se och uppleva detta så chaufför Laxman tog oss på en tur till en av stränderna nu på eftermiddagen. Laxman är en utmärkt lokal guide! Han visste precis vart vi skulle åka för att inte hamna på de allra mest överbefolkade platserna. Jag och Patrik var de enda västerlänningar så långt vi kunde se och alla var så glada och generösa och ville gärna att vi tog bilder på just deras Ganesha. Några ville även ta selfies med oss ;) Det hela var ganska välorganiserat med poliser och frivilliga vakter som såg till att inte alla Ganeshor hamnade på samma ställe på den skräpiga stranden. Innan man sänker ned sin gud, så tar man av blommor och andra utsmyckningar och passar på att offra en sista gång, sjunga och tända lite rökelse.











Vi åkte också till ett tempel med en stor, fin Ganesha där de höll på att förbereda för hans färd ner till havet. De stora gudarna får åka lastbil, fin indisk, målad lastbil med massor av utsmyckningar. Den allra största Ganeshan i Mumbai åker i procession i 24 timmar innan han når havet. Festivalen håller på till långt in på natten och det blir mer och mer folk ute på gatorna.





Lite senare nu på kvällen gick vi ut här vid hotellet där paraderna med de stora tempel-ganeshorna ner mot havet går förbi. Det är massor av folk, fyrverkerier, sång och musik, dans och trummor. Många har färg i ansiktet och så sjunger man "Ganpati Bappa Morya" om och om igen.




Jag kan ju tycka att det är lite synd på de vackra Ganeshorna att de skall förstöras i havet när man nu lagt så mycket tid och kraft på dem. Nästa år ska jag nog ha en egen liten Ganesha, men jag tar den nog inte till havet. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Personliga möten i slummen

Monsun-kaos!