Skräddarsytt

Att Indien är världens kanske främsta textilland och att de har en stor skräddar-tradition visste jag såklart sen innan. Alla stora tygaffärer som jag handlade i i Johannesburg ägdes och sköttes av indier. Redan under mitt andra besök här i våras kunde jag inte låta bli att inhandla ett antal meter tyg, bara för att de är så vackra och så prisvärda. 

Men jag trodde kanske inte att vi redan efter mindre än en vecka här skulle hitta en skräddare och låtit sy upp skjortor och kostymer till herrarna i familjen. Eller hitta och hitta... Det var såklart han som hittade oss. När vi var nere i stan häromdagen så kom en indisk herre fram till Patrik och hälsade som om de kände varann sen tidigare. Vi var inne i en skoaffär och provade skor och jag tänkte nog att det var affärens ägare. Men icke. Han var "kund-jagare" åt sin bror som hade ett litet skrädderi runt hörnet, in på en liten tvärgata från huvudgatan. Och Patrik hade träffat honom tidigare, när han var här själv i juli. Då hade han inte lyckats få med Patrik till sin butik, men nu gick det helt enkelt inte att bli av med honom! Men kan lugnt säga att indierna är oerhört på om de vill göra affärer! Där har afrikanerna ett och annat att lära ;) 

Väl inne i det lilla skrädderiet, så tänkte jag nog att nu fimpar Patrik dem snart, men icke. Skräddar-brorsan (som var väldigt vältalig på utmärkt engelska), drog fram alla sina tyger och visade för Patrik och Johannes som blev mer och mer intresserade. De kollade med mig så att jag tyckte att kvaliteten verkade ok, och det var ju de finaste ull-kashmir-tyger och egyptisk bomull som man kan tänka sig. På svenska sa jag till Patrik att du kan ju testa och sy ett par byxor, för sömnadskvaliteten är ju det viktigaste. Men när vi gick därifrån så hade Patrik beställt byxor, kostym och skjorta. Och Johannes en skjorta. Han blev nämligen helt till sig när han förstod vad han skulle få betala. I vår familj där herrarna har svårt att hitta rätt storlekar i en vanlig affär har vi bra koll på vad skräddarsytt kostar. Så jag tänkte, att även om det blir katastrof så är det inte alltför mycket pengar. Och Patrik prutade såklart. När måtten skulle tas, frågade Patrik om vi inte kunde komma tillbaks senare för det, eftersom det var långt efter lunchtid och Sebbe tyckte det hela var stentråkigt. Men nix, man kan ju inte låta en kund glida en ur händerna, så han sa att det tar två minuter. "Ta tiden" sa han till Johannes, "om det tar längre tid än två minuter så drar jag av på priset". Sagt och gjort. Det tog en minut och 42 sekunder! Och allting mättes. Efter det tog de i hand, Patrik betalade hälften, fick ett visitkort och löfte om att skräddaren skulle komma till vårt hotell imorgon (alltså på en söndag!) för provning. Det hela var en angenäm upplevelse, men lite skeptisk är man ju.






Så igår, söndag, mycket punktligt ringer skräddaren och säger att han är på väg och dyker upp på avtalad tid. Detta är vi ju inte alls vana vid från Sydafrika! Massor med pluspoäng till indierna där. Och vilket skrädderi!!! Allt var så oerhört välskräddat och välsytt, vilken yrkes-skicklighet! Kostymen satt som en smäck på Patrik. Johannes skjorta skall bara tas in lite i vidden ("ja, den yngre generationen vill ha det tajt som skräddaren sa)"). Johannes blev så nöjd, så han beställde en skjorta till i bara farten. För honom är det fantastiskt att kunna få en välsittande skjorta i valfritt tyg till samma pris som på HM. Sen berättade skräddaren också om alla sina andra kunder som bestod av personalen för alla de stora konsulaten i stan. Och då gör han såklart hembesök. Enligt honom så åker han till amerikanska konsulatet två gånger i veckan. 



Ikväll skall han komma och leverera de färdigsydda kläderna. Och det är definitivt inte sista gången vi beställer skräddarsytt här! Och kanske till och med Alexander kan tänka sig en tur till Indien nu ;) 

Kommentarer

  1. Ska bli kul att följa ert nya äventyr! Kram

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Personliga möten i slummen

Monsun-kaos!