Monsun-kaos!

Det blev värre. Mycket värre. Igår var den värsta monsun-dagen i Mumbai sen 2005. Det började med riktigt mycket regn och blåst på förmiddagen. Jag var iväg på yoga och sen kaffe på skolan (där de fick stänga den öppna cafeterian för att det regnade in för mycket), men bestämde sen att det var alldeles för dåligt väder för att åka och handla. Väl hemma på hotellet förstod jag att det bara blev värre och värre. Skolan meddelade att alla after-school activities skulle ställas in och sen ringde Patrik och sa att de bestämt att stänga kontoret redan klockan tre.

Efter en riktig hjälteinsats av vår chaufför Anand kom barnen hem i vanlig tid. Blöta med glada! De berättade att Anand vänt om och kört mot trafiken för att inte fastna bland allt vatten och alla andra fordon. Anand parkerade bilen här och tog sig sen själv hem på sin motorcykel. Skolan meddelande att flera bussar hade fått vända om och många elever blev kvar på skolan över natt. Vi fick regelbunda uppdateringar och vid 7-tiden på kvällen meddelades det att det inte skulle bli någon skola idag onsdag. De hade ordnat med madrasser och mat till de elever med personal som blev strandsatta. Ingen kunde ta sig till den södra delen av stan, stadsdelen Worli var helt översvämmad och den stora sealink-bron stängdes. Även motorvägen från Pune till Mumbai stängdes av.

För Patrik tog det 2,5 timmar att ta sig hem, normalt tar det 30 minuter. Men för hans kollega som också bor här på hotellet tog det nästan 5! Och då fick han gå i 1,5 timme i allt vatten. Överallt stod det fordon som inte kunde ta sig fram. Patriks sekreterare försökte ta sig hem i en rickshaw, men fick också gå sista biten. Hennes man som är IT-chef på vår skola blev kvar där hela natten. På VW-kontoret blev 15 anställda kvar över natten får att de inte kunde ta sig hem på ett säkert sätt. Idag är kontoret stängt.






Det fick bli middag på en av hotellets restauranger igår kväll. Och det märktes att folk var strandsatta. Det var fullt överallt, ingen kunde ta sig härifrån. Nu på morgonen har det lugnat ner sig och solen tittar fram lite. Vi åkte iväg för att handla mat och kunde då se förödelsen från igår. På många gator har vattnet sjunkit undan, men ni kan ju tänka er allt skräp som ligger i drivor. Och massor av stillastående fordon överallt. Och i varuhuset var det nästan tomt! Många affärer hade inte ens öppnat idag, förmodligen hade de ingen personal som kunnat ta sig till jobbet.



Nyheterna meddelar att minst fem personer har omkommit, men flera saknas. Många, många måste ha fått hem och butiker förstörda. Vi får se om detta var kulmen på årets monsun, väderprognosen säger att det skall bli lite bättre nu. Men det kan regna en månad till. Igår kom det 300 mm på mindre än ett dygn.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Personliga möten i slummen