Indisk design och blockprinting

Förra veckan hade jag förmånen att vara med på en visning hos Anita Dongre, en indisk designer som specialiserat sig på indiska bröllopskläder. Bröllop är hur stort som helst här och det är viktigt att man har de rätta kläderna, rätt smycken och rätt inramning. Oavsett om man är välbärgad eller ej, så lägger man mycket pengar på ett bröllop och det är inte ovanligt att man tar lån för att ha råd. Och med tanke på hur många indier som har gott om pengar (jag menar riktig gott om pengar), så finns det naturligtvis en marknad för dyra och påkostade bröllopskläder. I västvärlden är ju få indiska designers   kända (jag kände i alla fall inte till några innan jag kom hit), men här är de jätte-stora. Anita Dongre är en av dem, och hon började med två märken/butikskedjor som är lite mer mainstream (om det nu finns något mainstream i Indien ;)). Men nu har hon också sitt eget märke som bär hennes namn som är väldigt up-scale. Och som sagt hade jag förmånen att tillsammans med en grupp andra utländska kvinnor få en privat visning av hennes flagship store i Bandra.



Hela butiken är bara ljuvlig. Allt är vackert och genomtänkt. På översta våningen finns bröllopskläderna, både för bruden och de närstående gästerna. Och också för männen. I genomsnitt säljer de 4 brudutstyrslar om dagen i den här butiken. Och priset för en brudklänning är runt 80 000 sek! Och den använder du bara en dag i ditt liv. Men när du förstår vilket jobb och vilken tid som är nedlagd på varje kreation, så förstår man att det kostar. Kläderna är i siden (förstås!) och helt handbroderade. Det tar flera månader för tjugo personer att brodera en kjol (lehenga) och därtill kommer den lilla blusen och sjalen (choli och dupatta). Kjolen har en insydd underkjol i styv tyll, så att allt det vackra tyget står ut ordentligt. Med alla brodyrer blir den ganska tung, även om just Anita Dongre försöker vara lite modernare och broderar sina kjolar med tyg och tråd och inte stenar som många andra high-end designers gör. Den klassiska färgen för indiska brudar är rött, men Anita Dongre har lanserat andra färger för mer moderna brudar, och grönt är hennes bästsäljare. Vitt har man inte, inte heller svart.
















Anita Dongre har även ett annat märke i sin flagship stor, Grassroots. Det är mer snygga vardagskläder för jobb och fritid. Men poängen är att de görs enligt gamla hantverkstraditioner och av människor som lever i lantliga byar långt från storstäderna. På så sätt försöker hon bidra till att gamla traditioner bevaras och även till att människor kan fortsätta försörja sig på sitt hantverk ute på landsbygden. Kvinnor kan jobba hemifrån och behöver inte lämna familjen för att försörja sig. Och de är så hantverks-skickliga! Jag hoppas verkligen att traditionerna kan leva vidare, det vore en stor förslut annars.

En väldigt indisk tradition är block-print. Som avslutning på vår lilla visning fick vi prova på block-printing. Två män visade oss hur de blandar till färgen och sen hur man stämplar med handgjorda trästämplar på bomullstyg. Jag har använt såna här blocks för min keramik tidigare och de är utsnidade i de vackraste mönster. Roligt att få prova på även om färgen gav mig lite huvudvärk!







Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Personliga möten i slummen

Monsun-kaos!